Rodfrugtesuppe


Grøntsagssupper af den danske, cremede art, er så nemme og hurtige at lave, at alle burde kunne lave dem. Man kan bruge stort set alle de triste rodfrugter og grove grøntsager som begynder at hænge med hovedet bagerst i køleskabet. Jeg ved at mange elsker at spise dem bare som de er, personligt synes jeg der skal noget pang ned i midten af sådan en, hvis jeg skal holde ud og spise den hele. Her er det lidt avocado-salsa, fordi vi havde en avocado og en enkelt tomat tilbage. De er hakkede, og blandet med citronsaft og lidt salt. Men pang kunne være mange ting. En lyn pesto eller bare lidt urter med hvidløg og noget surt, nogle oliven, lidt syltede hvidløg. Det er op til ens fantasie, lyst og køleskabsindhold.

Retten kan meget nemt laves vegansk ved at bruge soya yogurt, oatly eller soyafløde (som jeg personligt synes smager bedre end ko-fløde).

  • 1-2 fed hvidløg, grofthakket
  • Cirka 5 deciliter rodfrugt, fx kartofler (med skræl!), gulerødder, persillerod, pastinak, selleriknold eller jordskok
  • Olivenolie
  • hjemmelavet bullion eller 1- 1½ bullionterning
  • vand
  • Syrnet mælkeprodukt eller madlavningsfløde (økologisk, naturligvis)
  • salt og peber

Rodfrugterne renses, skrælles hvis det er nødvendigt, og hakkes i grove stykker. I en relativt rummelig gryde, svitses hvidløget til det er blødt, ikke brunt! Hæld rodfrugterne i, og lad dem få lidt varme. Derefter hældes bullion eller vand og bullionterninger ved, så det lidt mere end dækker. Rodfrugterne koges møre på cirka 15- 20 min. Derefter blendes de med en stavblender. Smag til med salt og peber, fløde og syrnet mælkeprodukt. Ristet surdejsbrød smurt med hvidløg og dryppet med god olivenolie, er fantastisk til.

Der er lukket for kommentarer.