Lidt om siden

Ikke at spise kød, er en underlig kategori. Det er mærkeligt at definere noget ud fra hvad det ikke er. Egentlig synes jeg ikke kødløs mad er en genre i sig selv. Det er jo alt fra indiske kofta med pickles, naan og chutney, thaisalat, Ma po Tofu (alla mig,  i hvert fald), pommes fritter, og en marmelademad. Men det er alligevel rart at have opskriftssamlinger som ikke skal have frasorteret alt kød, gerne sorteret på en meningsfuld måde.

Jeg elsker mad, og jeg elsker at lave mad. Jeg synes det er en oplevelse i sig selv, at få lov at lave den mad jeg spiser fra bunden. Det er en form for alkymi at få det endelige produkt til at smage og føles som man ønsker det, og verden er så fuld af lækker mad. Fordi man vælger at fravælge kødet, er hele verden stadig åben, og der er så mange ting at opleve, se, lugte og smage, som ikke kræver lidelse fra de fabriksdyr, som i stor udstrækning leverer kødet til danskernes måltider.

Jeg tror det kan være risikabelt at bruge titlen “vegetar” , da mange går helt i baglås når de hører det. Det minder måske for meget om lillafarvede bleer, frelst retorik og en meget alternativ livsstil. Alligevel synes jeg, man skal turde bruge ordet, også selvom det selvfølgeligt er et mål i sig selv, bare at spise mindre kød, uden at skulle påtage sig en hel identitet. Der er jo faktisk en grund til at jeg konsekvent fravælger kødet, og det har intet med kræsenhed at gøre. Jeg mener det er det rigtige valg, og dermed er jeg heller ikke ligeglad med andres valg, da disse valg fastholder en verden som er usædvanligt grum over for visse af de væsner vi deler kloden med (hvis ikke de fleste). Så det er ikke lige meget, og titlen passer jo.

Jeg skal ærligt indrømme, at jeg tit savner kød. Men alligevel føler jeg mig ikke for alvor fristet. Det er, efter beslutningen først var taget, ikke svært ikke at ville bidrage til den lidelse. Jeg synes i langt højere grad, at æg og mælkeprodukter er et dilemma. Der er rigtigt mange sloganer for vegetare og veganere, som skaber opmærksomhed. Men jeg synes egentlig at det eneste man behøver sige er: kød er kød. Det er kroppe fra dyr, som ikke bare ligner os, men som har deres unikke livsverdener, følelser og relationer. Og det er ikke lige meget. Lidelse er ikke lige meget. Kylling ER kylling. Der er noget intuitivt over det at være vegetar, noget som de fleste mennesker ikke har noget problem med at forholde sig til, hvis de altså tør lade sig forholde til det.

På denne side vil jeg gerne dyrke alle de dejlige ting som mad er, også når det ikke indeholder kød. Alt fra kinesisk, mexicansk og indisk, til det mere traditionelle. Mad er nydelse og sansning, æstetik og også etik. Jeg håber den kan inspirere.

Reklamer
  1. No trackbacks yet.

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.
Reklamer
%d bloggers like this: